Nederlandse drugsbaron Ibiza 'erin geluisd'

De 44-jarige Tjalling van K.V. heeft woensdag tijdens zijn proces op Ibiza verklaard dat hij 'erin geluisd' is. De Nederlander wordt onder meer verdacht van drugshandel in de vorm van een lading chocoladerepen met lsd en het bezit van xtc. Zijn advocaat eist volledige vrijspraak, melden lokale media.

Van K.V. verklaarde voor de rechtbank dat hij slachtoffer is in de zaak en dat hij niet verantwoordelijk is voor de vracht chocoladerepen en drugshandel, schrijft de krant Diario de Ibiza op zijn website. Hij zou bovendien justitie hebben geholpen na zijn aanhouding. Zijn advocaat verklaarde dat het onderzoek niet rechtmatig is verlopen en dat de rechter ook rekening moet houden met de psychische toestand van zijn cliënt, die al sinds zijn zestiende drugs zou gebruiken.

De verdachte werd in juni 2009 aangehouden toen de uit Nederland afkomstige lading chocoladerepen op het vakantie-eiland was gevolgd naar zijn woning. De transporteurs hadden van de repen gesnoept en waren onwel geworden, waarop ze de politie inlichtten. In de woning van de Nederlander werd onder meer 17 kilo xtc en MDMA aangetroffen en ruim 11.000 euro contant geld.

De Nederlander is in november na bijna anderhalf jaar gevangenschap op borgtocht vrijgelaten. Ook zou hij een voorschot hebben betaald op de boete die hij mogelijk krijgt. Volgens de Spaanse krant werd dit bedrag deels besteed aan een antidrugsprogramma op Ibiza en Mallorca. Ook zou zijn familie een boot en een auto aan de Guardia Civil cadeau hebben gedaan.

De Spaanse justitie noemde Van K.V. eerder een van de grootste drugshandelaren van Europa. Hij zou zelf de afzender zijn van de chocoladerepen die hij op het feesteiland had willen verspreiden. De Nederlander hangt 9 jaar cel en een boete van 900.000 euro boven het hoofd. De uitspraak wordt over enkele weken verwacht, meldt een woordvoerder van de rechtbank.