Provinciale politici actiever op sociale media

Kandidaten voor de Provinciale Staten maken vaker gebruik van sociale media dan gemeenteraadsleden. Een op de drie provinciale politici is actief op Twitter, onder gemeenteraadsleden was dit vorig jaar in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen een op de zes.

Van de 1800 kandidaten voor de Provinciale Staten heeft bijna de helft een profiel op LinkedIn, bij gemeentepolitici was dat vorig jaar één op de negen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Politiek Online, initiatiefnemer van volgdeverkiezingen.nl, dat de online campagnes van politie partijen in aanloop van Provinciale Statenverkiezingen volgt.

Volgens Jonneke Stans van Politiek Online is het verschil tussen lokale en provinciale te verklaren door het directe contact dat politici met kiezers kunnen hebben. "Een gemeenteraadslid kan in kleine gemeenten nog al zijn kiezers persoonlijk opzoeken, bij provincies moet je echt andere middelen inzetten", stelt zij.

Of alle politici na de verkiezingen even actief blijven op Twitter, LinkedIn en Facebook is nog maar de vraag. Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar kelderde het aantal twitterende politici fors.