Agenten krijgen Zwitsers pistool

De Nederlandse politie krijgt een nieuw pistool van fabrikant Sig Sauer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is na een aanbestedingstraject van plan de Duitse afdeling van het Zwitserse Swiss Arms de opdracht te gunnen. Dat heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.

Het nieuwe pistool wordt specifiek voor de Nederlandse politie gemaakt. Het wapen vervangt de huidige pistolen Walther P5 en Glock 17. Het gaat om ruim veertigduizend wapens. Per pistool hadden de korpsen 500 euro gereserveerd, en de prijs is daarbinnen gebleven, zegt een woordvoerder.

Agenten moeten wel worden omgeschoold. De vervanging van de huidige pistolen en de training vindt de komende jaren plaats. Naar verwachting worden de laatste pistolen eind 2013 vervangen.

Op verzoek van Opstelten werden twee onderzoeken uitgevoerd naar het verloop van de aanbesteding van het nieuwe politiepistool. Aanleiding hiervoor was het nog lopende onderzoek van de Rijksrecherche naar mogelijke corruptie bij de aanbesteding van pepperspray voor de politie in 2002.

De Rijksrecherche en de Rijksauditdienst voerden de onderzoeken onafhankelijk van elkaar uit. Beide hebben volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie geconstateerd dat gedurende het aanbestedingsproces van het pistool er geen sprake was van onregelmatigheden.