Nieuwe OV-chipkaart in de maak

Eind dit jaar kan de productie beginnen van een nieuwe, beter beveiligde chipkaart. Dat heeft Minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, heeft een nieuwe chip gekozen en is eind dit jaar klaar om ov-kaarten met de nieuwe chip in productie te nemen. Ook bij de nieuwe chip is niet uitgesloten dat hij gekraakt wordt, benadrukte Schultz. "Het is voor sommige slimme koppen een uitdaging. Je houdt dus het risico dat een kaart wordt gekraakt."

Over de invoering van de nieuwe chipkaart is nog geen beslissing genomen. Het kan relatief snel, maar dat kost veel geld omdat nog niet verlopen chipkaarten moeten worden omgeruild.

De Tweede Kamer hield donderdag een extra debat met Schultz over de OV-chipkaart. Aanleiding was het nieuws dat de kaart nu definitief gekraakt is. Eerder deze week bleek dat de kaart met behulp van Windows-software en een kaartlezer eenvoudig te kraken is, waarmee gratis reizen voor iedereen mogelijk is.

De Kamer toonde zich kritisch naar aanleiding van de nieuwe kraakmethode. "De OV-chipkaart is nu definitief failliet", stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir. D66 ziet nog steeds heil in de chipkaart, maar erkent dat de kaart inmiddels een 'hemeltergende historie' heeft.


Nieuwe OV-chipkaart in de maak (Foto: Novum)