Minister overlegt met vervoerders over chipkaart

Minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil van de vervoersbedrijven weten of ze willen dat het afschaffen van de strippenkaart doorgaat. Dat heeft een woordvoerder van de minister woensdag gezegd.

Dinsdag werd bekend dat de OV-chipkaart definitief is gekraakt met behulp van Windows-software en een kaartlezer en dat gratis reizen voor iedereen nu heel simpel mogelijk is. Woensdag werd duidelijk dat met andere software de kaart zelfs zo gemanipuleerd kan worden dat het voor een controleur lijkt alsof er al is ingecheckt op een station. Hackers kunnen daardoor gewoon wegkomen met het kraken van de kaart.

De minister stelt woensdagavond in het NOS Journaal dat als dit waar is, het systeem 'zo lek is als een mandje'. Omdat vervoerders direct last kunnen hebben van fraude, wil zij weten hoe zij denken over het mogelijk voorlopig toch niet afschaffen van de strippenkaart. "Als het helpt dat alternatief achter de hand te houden, wil ik het daar met vervoerders wel over hebben", aldus Schultz van Haegen.

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur spreekt donderdagmiddag over de kwestie met Schultz van Haegen. Dit overleg komt in de plaats van het spoeddebat dat SP en PvdA hadden aangevraagd.

De provincie Zuid-Holland gaf woensdag aan dat de strippenkaart in die provincie vanaf volgende week donderdag niet meer geldig is als vervoersbewijs. De 'kraak' is geen reden dit uit te stellen, vindt het provinciebestuur. Ook Connexxion, een van de vervoerders in de provincie, ziet geen problemen in het afschaffen van de strippenkaart. "Wij geloven in het systeem. We staan achter de chipkaart", laat een woordvoerder woensdagavond weten.

Connexxion heeft de afgelopen dagen wel om de tafel gezeten met Trans Link Systems, het bedrijf achter de chipkaart, voor een inventarisatie van de risico's. "Wij wachten af met wat voor oplossingen Trans Link Systems komt."

In Amsterdam en de stadsregio Rotterdam is de strippenkaart al afgeschaft. Zuid-Holland is de eerste provincie waarin de strippenkaart straks niet meer geldig is.


Minister overlegt met vervoerders over chipkaart (Foto: Novum)