Vande Lanotte dient ontslag in

De Belgische koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft woensdag zijn ontslag aangeboden aan koning Albert II. Dat meldde de Belgische krant De Standaard.

Vande Lanotte zat woensdag aan de onderhandelingstafel met de partijleiders van de vier Vlaamse partijen in een poging de politieke impasse in het land te doorbreken. Onderwerp van gesprek was de gezondheidszorg.

Dinsdag was Vande Lanotte al in gesprek met de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo. Deze zeiden toen te wachten op voorstellen van de Vlaamse partijen om de gesprekken tussen de zeven partijen weer op te kunnen starten. De onderhandelingen tussen de Vlaamse en Franstalige partijen over een beleidsnota voor de zesde grote staatshervorming van België liepen eerder vast, omdat de Vlaamse partijen N-VA en CD&V een aantal wezenlijke aanpassingen van de nota eisten.

De staatshervorming van België heeft als kern het overdragen van meer verantwoordelijkheden aan de deelstaten Vlaanderen en Wallonië. Omdat een brede hervorming niet meer tot de mogelijkheden behoort, hoopten de CD&V en de N-VA dat de deelstaten op kleinere schaal meer bevoegdheden konden krijgen. Een van de beleidsdomeinen waarop de twee partijen meer verantwoordelijkheden bij de deelstaten wilden neerleggen, was de gezondheidszorg. Dit voorstel stuit echter op bezwaren bij de Franstalige partijen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Belgen door het mislukken van de gesprekken opnieuw naar de stembus moeten.