Schultz moet nieuw besluit spoor Arnhem nemen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet het besluit over de spooruitbreiding bij Arnhem aanpassen. Dat is nu onvoldoende onderbouwd, heeft de Raad van State woensdag besloten in een tussenuitspraak.

Schultz' voorganger Camiel Eurlings (CDA) stelde in mei 2009 het zogeheten tracébesluit vast, wat een uitbreiding van het bestaande spoor bij Arnhem mogelijk maakte. Hiertegen werd bezwaar aangetekend door een groot aantal inwoners. Zij vrezen onder meer een toename van de geluidsoverlast.

Het besluit moet op vijf punten worden aangepast, oordeelt de Raad van State. Zo is de minister uitgegaan van de ondergrens van de prognoses voor het verwachte reizigers- en goederenvervoer op het spoor bij Arnhem. De bewindsvrouw moet nu duidelijk maken waarom deze cijfers een realistisch toekomstbeeld weergeven.

Ook is onvoldoende duidelijk gemaakt waarom de maximumsnelheid 's nachts niet kan worden verlaagd van 60 naar 40 kilometer per uur, en moet de geluidsoverlast op een aantal locaties opnieuw worden berekend.

Schultz krijgt acht weken om de geconstateerde gebreken in het tracébesluit te herstellen. Dan volgt een definitieve uitspraak van de hoogste bestuursrechter.