Gevangenissen huren meer imams en minder pastors in

Gevangenissen huren vaker imams in. Protestanten, katholieken, joden, hindoes, boeddhisten en humanisten moeten juist arbeidsplaatsen inleveren. Dat blijkt uit een intern document van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft Trouw woensdag.

Het aantal arbeidsplaatsen voor geestelijk verzorgers in gevangenissen gaat terug van 177 naar 160. Het aantal gevangenisimams stijgt tegen de krimp in van 35 naar 43. Justitie baseert de herverdeling van het aantal arbeidsplaatsen volgens de krant op onderzoek onder gedetineerden. Daaruit zou blijken dat het huidige aanbod niet aansluit bij de vraag.

Het Humanistisch Verbond is het er volgens de krant niet mee eens dat het aantal arbeidsplaatsen voor humanisten wordt teruggebracht van 32 naar 20. Justitie zou de wensen op misleidende wijze hebben gepeild.

De enquêteformulieren zouden suggereren dat humanisme ook een religieuze stroming is, terwijl er onder gedetineerden juist veel 'weerzin tegen godsdienst' zou bestaan. De SP heeft Kamervragen over de bezuinigingen gesteld. Het ministerie wil de zaak niet toelichten voordat die vragen zijn beantwoord.


Gevangenissen huren meer imams en minder pastors in (Foto: Novum)