Frankrijk verkoopt Rusland oorlogsschepen

Frankrijk en Rusland hebben na maandenlange onderhandelingen een contract voor de verkoop van Franse oorlogsschepen ondertekend. De Franse minister van Defensie Alain Juppé en de Russische vicepremier Igor Setsjin zetten dinsdag in Saint Nazaire in het bijzijn van president Nicolas Sarkozy hun handtekeningen onder het verdrag.

Bij de aankondiging van de overeenkomst in december liet het Kremlin weten dat de Russische marine twee schepen uit de Mistral-klasse ter waarde van elk 500 miljoen euro had besteld. De zogenoemde amfibische aanvalsschepen kunnen tot zestien helikopters en tientallen pantservoertuigen vervoeren en in korte tijd enkele honderden soldaten aan land zetten.

Het is een van de grootste wapenleveranties van een lidstaat van de NAVO aan Moskou. Volgens via WikiLeaks uitgelekte berichten van Amerikaanse diplomaten heeft het akkoord tot diplomatieke spanningen tussen Washington en Parijs geleid. De verkoop heeft ook ongerustheid gewekt in Georgië, dat in de zomer van 2008 een korte oorlog voerde met Rusland.


Frankrijk verkoopt Rusland oorlogsschepen (Foto: Novum)