Simonis ontkent betrokkenheid bij misbruikschandaal

Kardinaal Ad Simonis ontkent iedere betrokkenheid bij de benoeming of het ontslag van priester Jan N. De priester wordt beschuldigd van misbruik binnen de katholieke kerk. Dat heeft de kardinaal dinsdag gezegd tijdens zijn getuigenverhoor voor de rechtbank in Middelburg.

De getuigenis van de 79-jarige gepensioneerde oud-aartsbisschop van Utrecht was de eerste van een dergelijk hoogeplaatste clericus in een Nederlandse rechtszaal in een misbruikzaak rondom de katholieke kerk. Slachtoffer Dave ten H. stelt dat hij in 1989 en 1990 in Terneuzen werd gedrogeerd en twee keer verkracht door priester Jan N.

Het slachtoffer denkt erover een schadevergoeding te eisen. Door middel van de getuigenissen moet duidelijk worden of het bisdom als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld.

Simonis moest getuigen in de zaak omdat N. voor hij naar Terneuzen verhuisde, ook kinderen zou hebben misbruikt in een jeugdcentrum van de salesiaanse orde in Rijswijk. De gepensioneerde kardinaal was destijds bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder viel.

De kardinaal zei dinsdag dat hij Jan N. niet kent en niets van doen heeft gehad met de aanstelling van de pater als priester in Terneuzen. Wel heeft Simonis het jeugdcentrum een keer bezocht voor een feest. Of hij de priester toen heeft ontmoet, kan hij zich niet herinneren, hoewel hij het niet uitsluit.

Eerder deze maand getuigde een salesiaanse leider dat zijn orde de kerk niet op de hoogte heeft gebracht van het misbruikverleden van N. toen hij als priester werd aangesteld in Terneuzen.

Simonis ontkende verder dat het Vaticaan ooit richtlijnen heeft uitgegeven waarin hem en andere geestelijken binnen de kerk werd opgedragen geen misbruikzaken te rapporteren aan de politie. Volgens Simonis werd binnen de kerk niet gesproken over seksueel misbruik tot de aandacht hiervoor in de Verenigde Staten begin jaren negentig losbarstte. "Voor ons bestond het niet."


Simonis ontkent betrokkenheid bij misbruikschandaal Foto: Novum)