Doema ratificeert nieuw START-verdrag

Het Russische lagerhuis heeft dinsdag het Nieuwe START-verdrag voor vermindering van de strategische kernbewapening bekrachtigd. De Staatsdoema stemde met 350 stemmen tegen 96 en 1 onthouding voor het verdrag, dat eind vorig jaar al door de Amerikaanse Senaat werd geratificeerd. Het gaat nu voor definitieve goedkeuring naar het Russische hogerhuis.

Het Nieuwe START-verdrag beperkt de strategische bewapening van de Verenigde Staten en Rusland tot elk 1550 kernkoppen. Nu is de limiet nog 2200. Ook wordt het controlesysteem hersteld waaraan in december 2009 een einde kwam toen het in 1991 gesloten START-verdrag verliep.

Het verdrag liep in het door het Kremlin gedomineerde parlement nooit gevaar, maar net als de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat wenste de Doema aan het verdrag een verklaring toe te voegen. Waar de Amerikanen stelden dat het verdrag de plannen voor de ontwikkeling van een raketschild niet mag belemmeren, zegt de Doema dat het verdrag alleen vervuld kan worden als te bouwen raketschilden het Russische nucleaire afschrikkingswapen niet aantasten.

Het nieuwe verdrag vormt een belangrijk onderdeel van de inspanningen van de Amerikaanse president Barack Obama om de betrekkingen met Rusland te 'resetten'. De Doema gaf dinsdag echter te kennen niet te zullen ingaan op voorstellen van de VS om op korte termijn onderhandelingen te openen over vermindering van het aantal tactische kernwapens.