Bouwer uraniumcentrifuges beboet voor ongeluk

Een bedrijf dat centrifuges bouwt voor uraniumverrijking moet vanwege een fataal bedrijfsongeval 45.000 euro boete betalen. Het bedrijf uit Almelo, Enrichment Technology Nederland, is volgens de rechtbank in Almelo nalatig geweest.

Een 50-jarige ervaren medewerker uit Daarlerveen raakte in april 2009 na een storing in een machine bekneld en kwam om het leven. Hij werkte in een productiehal van het bedrijf op het terrein van Urenco. Hij was een ruimte met twee grote machines binnengegaan om die schoon te maken.

Een doorgang naar die machines is beveiligd, waardoor ze niet kunnen werken als er iemand in de passage staat. Naast die doorgang bevindt zich echter een smalle ruimte die het beveiligingssysteem niet in werking stelt.

De medewerker stond in de onbeveiligde ruimte op het moment dat een collega, die daartoe overigens niet de bevoegdheid had, de machine aanzette. Hierdoor kwam de man klem te zitten en overleed hij uiteindelijk.

De bedrijfsleiding was volgens de rechtbank gewaarschuwd dat werknemers van de onbeveiligde doorgang gebruikmaakten, maar greep niet in. Ook was eind 2008 in een risico-inventarisatie geconcludeerd dat de combinatie van de twee machines op veiligheid moet worden gekeurd.

Al met al had het bedrijf volgens de rechtbank moeten weten dat de werksituatie levensgevaarlijk was. Na het ongeval heeft het bedrijf de nabestaanden volgens de rechtbank op goede wijze bijgestaan en financieel ondersteund. Daarom bleef de boete beperkt tot 45.000 euro.