Hamas roept op tot protest

Hamas heeft alle Palestijnse vluchtelingen en hun nazaten opgeroepen te protesteren. Aanleiding voor het protest vormen de zogeheten 'Palestine Papers' van de Arabische tv-zender Al-Jazeera.

Volgens Al-Jazeera hebben de Palestijnse onderhandelaars naar het vredesoverleg met Israël in 2008 grote concessies gedaan, onder andere over de kwestie van de vluchtelingen. De onderhandelaars zouden akkoord zijn gegaan met de terugkeer van slechts 'een symbolisch aantal vluchtelingen'.

Tot dan toe hadden de Palestijnse onderhandelaars altijd van Israël geëist dat alle Palestijnen die ten tijde van de stichting van Israël in 1948 zijn gevlucht, alsmede hun nakomelingen - inmiddels enkele miljoenen - het recht moeten hebben om terug te keren naar Israël. De Israëliërs hebben zich daar altijd tegen verzet, omdat ze vrezen dat de grote stroom vluchtelingen het joodse karakter van de staat in gevaar brengt.

Hamas-leider Mahmoud Zahar deed dinsdag een beroep op alle Palestijnse vluchtelingen om protest uit te brengen. Hamas, dat de dienst uitmaakt in de Gazastrook, heeft weinig op met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en diens als gematigd geldende Fatah-partij. Mensen uit de kring rondom Abbas beschuldigden Al-Jazeera ervan een vertekend beeld van de werkelijkheid te schetsen. Bovendien zou de zender met de publicatie van de Palestine Papers beogen Abbas en de zijnen in diskrediet te brengen en juist de politieke agenda van Hamas te promoten.