Journalist twee keer weggestuurd bij hoorzitting

Journalist Arnold Karskens is maandag tijdens de hoorzitting over een nieuwe missie in Afghanistan twee keer weggestuurd. De oorlogsverslaggever was juist uitgenodigd om als deskundige zijn visie te geven.

De problemen begonnen volgens hem al bij de ingang van het Binnenhof. Hij stond als journalist op de lijst en mocht van de portier niet naar binnen omdat hij geen perskaart toonde. Een tegenwerping dat hij gast was maakte geen indruk, schrijft hij dinsdag in De Pers. Na drie telefoontjes mocht hij alsnog naar binnen.

Toen hij een foto wilde maken van de sprekers, beval een vrouwelijke bode hem de foto te wissen of de zaal te verlaten. "Wijzen op circa vijftien collega's die ook foto's en video-opnamen maken biedt geen soelaas."

Karskens ging daarom naar buiten, maar kon later via SP-Kamerlid Harry van Bommel weer binnenkomen. Toen hij aan een tafel vooraan ging zitten, ging het weer mis. Een 'overijverige bode' briest dat hij daar zonder perskaart niet mag zitten. "Boos door zo veel brutaliteit been ik opnieuw weg."

Later bood commissievoorzitter Nebahat Albayrak (PvdA) haar excuses aan. "Mogen we toch op u rekenen?", zou ze hebben gevraagd.

Karskens merkt ook op dat de eerste tegenstanders van de missie pas aan het woord kwamen toen de beschikbare spreektijd al ver over de helft was. Zelf is hij van mening dat Nederland geen politietrainers naar Afghanistan moet sturen. "We moeten Afghanen uitnodigen om hier lessen in gastvrijheid te geven!"