Moskou vreesde 2e zelfmoordaanslag

Grote angst heerste maandag in Moskou na de aanslag op het vliegveld Domodedovo. Men vreesde voor een tweede aanslag, maar dat bleef Rusland bespaard.

Een zelfmoordterrorist sloeg om 16.32 uur toe in de internationale aankomsthal van het vliegveld Domodedovo, ten zuidoosten van de Russische hoofdstad Moskou. De bom die ontplofte, kostte volgens het ministerie van Noodsituaties aan 35 mensen het leven en ongeveer 180 mensen raakten gewond, waarvan er nog velen in levensgevaar verkeren.

De angst voor een tweede bom was direct te merken, zegt de 30-jarige chauffeur Artjom Zjilenkov. Hij staat met bloedvlekken op zijn jas in de vertrekhal van het vliegveld. "De bom ging af in het centrum van de aankomsthal. Ik stond er 10 meter vandaan. Sommige mensen vielen meteen neer op de grond. Uit angst voor een tweede aanslag renden anderen direct naar de uitgang", vertelt hij kalm.

Moskou heeft ervaring met aanslagen. De herinnering aan vorig jaar maart ligt nog vers in geheugen. Toen gingen tijdens de ochtendspits in de Moskouse metro kort na elkaar twee bommen af. Hierbij kwamen ruim veertig mensen om het leven.

Na de aanslag van maandag verhoogde de overheid de veiligheidsmaatregelen. Op het metrostation waarvandaan de treinen naar vliegveld Domodedovo vertrekken wemelt het van de agenten. Bij de detectiepoortjes bij de ingangen van het vliegveld Domodedovo staan lange rijen met reizigers. Ze moeten hun koffers laten controleren. Normaal gesproken kan iedereen die hier binnenkomt meteen doorlopen.

Domodedovo zelf vertoont geen enkel spoor van chaos. Uit de getroffen aankomsthal komen zoals altijd reizigers. Ze lopen rustig met hun bagage. Sommigen begroeten wachtende vrienden of familieleden. De vliegtuigpassagiers zeggen niets gezien te hebben van de gevolgen van de aanslag. Voor de check-inbalies staan rijen met reizigers. Chauffeurs wachten met bordjes van namen van bedrijven op zakenmensen. Het vliegveld was kort na de aanslag even gesloten voor het luchtverkeer, maar ging al snel weer open. Slechts de tientallen ambulances op de parkeerplaats voor de luchthaven en de extra ingezette agenten herinneren aan de aanslag.

In de trein naar luchthaven, ongeveer 45 minuten rijden, maken de passagiers zich niet druk om een tweede bom. De stemming is ontspannen. "Op naar het vliegveld", roept een reiziger uitgelaten. Onderweg zegt de 35-jarige Maksim Panov dat hij geen angst heeft voor een tweede aanslag. Zijn vliegtuig vertrok maandag om 22.30 uur naar Siberië. "De kans dat dit nog een keer gebeurt, is zo klein. Daarbij vertrekt mijn vliegtuig zes uur na de explosie. Dan is het al weer te lang geleden. En de beveiliging is vergroot."

Dat autoriteiten na de aanslag maatregelen hebben genomen, valt verkeerd bij Panov. "Wat ze nu doen, moet elke dag gebeuren. Maar ze nemen de kans op aanslagen niet serieus. Ze vatten hun taak te licht op."