Achterban FNV verdeeld over TNT-akkoord

Het principe-akkoord dat TNT vorige maand met de vakbonden sloot voor de postdivisie, zal niet zomaar worden goedgekeurd door de leden van FNV Abvakabo, de grootste vakbond van TNT-medewerkers. Het is geen gelopen koers", zegt bestuurder Peter Wiechmann van FNV maandag."Dat zie je ook terug in de tussenstand van de stemming." In het akkoord, dat op 16 december werd gesloten, is afgesproken dat het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post op ongeveer 2800 uitkomt, terwijl eerder werd uitgegaan van 4500 gedwongen ontslagen."Als ik het akkoord verdedig gaat het minstens de helft van de tijd niet over het akkoord, maar over de onvrede", aldus de vakbondsman. Wiechmann verwacht donderdag de uitslag van de ledenraadpleging te kunnen presenteren. De andere bonden, CNV Publieke Zaak en BVPP, komen begin volgende week met de uitslag, aldus Wiechmann.

Leden reageren volgens hem behoorlijk divers op het akkoord.

TNT Post is bezig een drastische reorganisatie door te voeren, omdat er minder post wordt verstuurd. In totaal verdwijnen elfduizend voltijdbanen onder postbodes en postsorteerders.

Omdat de vakbonden het niet eens waren met de omvang en het tempo van de reorganisatie, werd in november en december een aantal dagen gestaakt. Volgens Wiechmann snappen veel werknemers dat gedwongen ontslagen niet kunnen worden voorkomen. Maar veel tegenstemmers worden gedreven door onvrede op de werkvloer, zoals de behandeling door superieuren en het niet uitbetalen van gewerkte overuren.