Egypte wil Nefertiti-buste terug van Duitsland

De Egyptische antiquiteitenraad heeft een verzoek ingediend bij het Neues Museum in Berlijn voor de teruggave van een 3300 jaar oude buste van koningin Nefertiti. Dat heeft het hoofd van de raad, Zahi Hawass, maandag gezegd. Het borstbeeld wordt al tientallen jaren in Berlijn tentoongesteld.

De buste dateert van de veertiende eeuw voor Christus en staat bovenaan de lijst van antiquiteiten die Egypte terug wil. Het land heeft sinds 2002 zo'n vijfduizend kunstvoorwerpen teruggekregen van musea en particuliere verzamelaars in de hele wereld.

Duitsland heeft vergelijkbare verzoeken voor teruggave van de buste in het verleden afgewezen, omdat het beeld legaal in Duitsland zou zijn en bovendien te fragiel zou zijn om te vervoeren. Volgens Egypte is het borstbeeld in 1913 echter met behulp van vervalste documenten uit Egypte meegenomen.

"Dit is geen officieel verzoek om teruggave door de Egyptische staat aan Duitsland", zei Andreas Peschke, woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. "Een dergelijk verzoek om teruggave moet gericht zijn van regering tot regering, en dat is niet het geval."


Egypte wil Nefertiti-buste terug van Duitsland (Foto: Novum)