'Nederlandse media maken Bouterse zwart'

Nederlandse media maken zich door de nieuwe berichtgeving over de betrokkenheid van de Surinaamse president bij drugshandel voor de zoveelste keer schuldig aan het zwartmaken van Desi Bouterse. Dat zegt de voormalig kabinetschef van Bouterse Henk Herrenberg in het Dagblad Suriname.

Herrenberg trekt bovendien in twijfel of de berichten dat Bouterse ook na zijn veroordeling in 1999 betrokken was bij het internationale drugscircuit, wel werkelijk afkomstig zijn uit documenten van WikiLeaks. "Iedereen kan vandaag de dag een bericht op een website zetten en zeggen dat het afkomstig is van deze of gene. Wel moet worden toegegeven, is dat bedoeld bericht heel professioneel in elkaar is gezet. Maar daar staan inlichtingen- en spionagediensten bekend om", zegt hij in de krant.

Herrenberg zegt te weten dat Bouterse niet op de berichten zal reageren. Volgens de diplomaat en oud-journalist is dit het zoveelste bericht in de afgelopen dertig jaar, sinds Suriname onafhankelijk werd van Nederland, dat bedoeld is om Bouterse in een kwaad daglicht te stellen.

NRC Handelsblad, dat de ambtsberichten in handen kreeg, en andere media berichtten zaterdag over de banden die Bouterse zou hebben gehad met de drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan uit het buurland Guyana. Bouterse zou volgens verschillende inlichtingenbronnen uit 2006 middelen hebben gekregen om zijn inkomen aan te vullen. Khan zit inmiddels vast in de Verenigde Staten. Bouterse werd in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld voor drugshandel.

Een woordvoerder van het kabinet van de president wilde maandag niet reageren. Herrenberg was maandag niet bereikbaar om zijn visie toe te lichten.