Cel- en werkstraffen voor rellende studenten

De rechtbank in Den Haag heeft maandag een celstraf en twee werkstraffen opgelegd in vijf supersnelrechtzittingen. De verdachten stonden terecht voor openlijk geweld tegen de politie na afloop van de studentendemonstratie vrijdag in Den Haag.

Een 26-jarige man uit Wassenaar krijgt acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij gooide stenen naar de ME en smeet een fiets op de weg om de charges te belemmeren. De man krijgt een gevangenisstraf omdat hij eerder is veroordeeld wegens openlijk geweld.

Een 27-jarige bezoekende Spaanse student werd vrijgesproken. Hij zou iets hards tegen het hoofd van een agent hebben gegooid. Volgens de officier van justitie was een werkstraf geen optie, omdat hij niet uit Nederland komt. Wel krijgt hij een boete van 500 euro omdat hij zich verzette tegen zijn aanhouding. Twee andere verdachten kregen werkstraffen van tachtig en veertig uur opgelegd. De mannen gooiden respectievelijk met stenen en een blikje bier.

Een vijfde zaak die maandag diende, is aangehouden tot vrijdag. De verdachte, een 22-jarige man uit Haarlem, ging niet akkoord met het supersnelrecht. Hij zou een ME'er met een stok geslagen hebben. Hij blijft tot die tijd vastzitten.