Advies: betrek burgers meer bij veiligheid

De mate waarin mensen zich onveilig voelen, houdt verband met hun directe woonomgeving. De overheid moet burgers daarom een 'centrale rol' geven bij veiligheidskwesties. Dat staat in een advies van de Raad voor het openbaar bestuur (ROB).

Het rapport (pdf) 'Veiligheid en vertrouwen: Kernen van een democratische rechtsstaat' werd maandagmiddag overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De raad onderzocht de kloof tussen het gevoerde beleid en hoe veiligheid wordt beleefd. Om het vertrouwen in de overheid te vergroten, moet deze kloof worden gedicht.

Daarvoor is het wel nodig dat over en weer 'reële verwachtingen' bestaan. En het is nu niet duidelijk wat de overheid van burgers en bedrijven verlangt als het gaat om veiligheid en andersom. Deze onduidelijkheid 'tast het vertrouwen en de stabiliteit van de overheid als betrouwbare partner' aan.

Minister Opstelten moet daarom het initiatief nemen tot een 'brede maatschappelijke discussie' over deze verdeling van verantwoordelijkheid, stelt de ROB. De onderzoekers nemen alvast een schot voor de boeg door te wijzen op de rol van burgers.

Zo wordt gewezen op het succesvolle project in de Haagse wijk Escamp, waarbij burgers en maatschappelijke instellingen samen met de overheid de overlast bij grote evenementen wisten in te perken.

De politiek en media moeten daarentegen meer afstand bewaren. De media moeten incidenten niet 'dramatiseren' en bestuurders moeten zich niet laten leiden door 'scoren', maar 'moreel leiderschap' tonen. "Rust brengen en door het eigen gedrag het goede voorbeeld geven vindt de raad een minstens zo krachtig signaal als het afkondigen van harde maatregelen en het alsmaar benadrukken van onveiligheid."