Minister Schultz grijpt in bij CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet ingrijpende veranderingen doorvoeren om weer een gezonde organisatie te worden. Die conclusie trekt minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) uit een onderzoek naar de situatie bij het bureau.

Het CBR kwam de afgelopen jaren meermaals in het nieuws vanwege wantoestanden. Zo bleek de administratie van het bureau een chaos en verdienden directieleden ruimschoots meer dan de balkenendenorm.

Het ministerie greep al een aantal malen in bij de organisatie, maar de signalen over slechte prestaties bleven bestaan. Daarom werd besloten om de organisatie grondig door te lichten. Daaruit blijkt dat de situatie 'zeer zorgelijk' is. Het CBR kent 'zeer moeizame arbeidsverhoudingen' en het intern toezicht heeft gefaald. Hierdoor zijn de financiën in gevaar gekomen, voornamelijk omdat de pensioenregeling van het CBR 'onbeheersbaar' is geworden.

Schultz is geschrokken van het rapport (pdf). Zij heeft inmiddels 'indringende gesprekken' gevoerd met de directie, raad van toezicht en ondernemingsraad. Drie leden van de raad van toezicht hebben hun functie al neergelegd om ruimte te laten aan het 'herstel van vertouwen'. Vorig jaar waren al drie nieuwe leden van de raad van toezicht benoemd en trad een nieuwe directie aan.

De bewindsvrouw eist dat de organisatie voortvarend te werk gaat met dit verbeterprogramma (pdf). Als in juni te weinig vooruitgang is geboekt, treft Schultz aanvullende maatregelen. Tevens houdt zij een vinger aan de pols: de voortgang die het bureau boekt wordt maandelijks geëvalueerd.

De SP is nog niet tevreden. "Ik wil dat de minister het CBR onmiddellijk onder haar persoonlijk toezicht stelt en dat de Rekenkamer direct nader onderzoek doet naar de mogelijk frauduleuze praktijken van het voormalige bestuur", zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir in een reactie.

Het 'vernietigende' rapport is voor hem wel een goede eerste aanzet naar verbeteringen, maar 'op fundamentele onderdelen' zou geen onderzoek zijn gedaan. Zo zijn volgens Bashir 'de miljoenen euro's die verdwenen zijn door het mismanagement bij het CBR' onvoldoende onderzocht. "Er zijn voor veel geld dure bevriende adviesbureautjes ingehuurd. Ook blijft het nog steeds schimmig wat er is gebeurd met medische dossiers, openstaande vorderingen en het verdwijnen van eigen vermogen", aldus de SP'er.