Regisseur Kevin Smith koopt rechten eigen film

Kevin Smith heeft de rechten van zijn controversiële horrorfilm Red State zelf gekocht voor 20 dollar. De 40-jarige regisseur en acteur maakt daarmee een lange neus naar de filmindustrie.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat Smith, bekend van de films Mallrats en Jay and Silent Bob Strike Back, de rechten zou veilen. Hij heeft besloten om de gehele productie van de film in eigen hand te houden, om zo te bewijzen dat er geen berg geld voor nodig is om een film te maken.

"Wij vinden dat het op de markt brengen van een film belachelijk duur is geworden, waardoor het te exclusief wordt voor de gemiddelde filmmaker die alleen maar een verhaal wil vertellen. De marketing kost tegenwoordig vier keer meer dan het budget voor het maken van een film en dat staat haaks op de hedendaagse economie en deze tijd van social media", vertelt Smith volgens het Britse filmblad Empire.

Hij promoot Red State door met een road show heel Amerika door te trekken. En om aandacht voor zijn film zit Smith sowieso niet verlegen. Red State gaat over een groep jongeren die wordt beïnvloed door een dominee, gebaseerd op de extreem rechtse predikant Fred Phelps. Diens aanhangers zijn woedend en laten hun stem horen bij elke vertoning van de film.

Smith zal de film uiteindelijk op zijn eigen Podcast-kanaal SModcast Pictures uitbrengen, maar sluit niet uit dat de film ook in de bioscoop gaat draaien als een investeerder zich meldt. Red State gaat op 19 oktober in première.


Kevin Smith (Foto: Novum)