Cruijff vindt het te vroeg voor kritiek op Gullit

Johan Cruijff vindt het onterecht dat er op voorhand al kritiek is op Ruud Gullit, die aan de slag gaat bij Terek Grozny. "Veel mensen onderschatten nog steeds de kracht van sport. Waardoor je soms bijna spelenderwijs in staat bent om dingen te veranderen", schrijft Cruijff in zijn nieuwe column in De Telegraaf. "Het doet me denken aan de keuze die ik in 1973 voor Barcelona maakte."

"Volgens veel critici koos ik toen voor het land van dictator Franco, die toen in Spanje aan de macht was. Ik ben daar nooit op ingegaan, ook omdat ik op dat moment politiek onvoldoende onderlegd was. In de praktijk bleek de communicatie via mijn spel het beste te werken. Gewoon heel goed voetballen, waarna allerlei zaken in gang werden gezet. Daar zat geen enkel plan achter."

"De 5-0 overwinning die we toen in Madrid op Real boekten, heeft tot vandaag de dag een zware historische lading", gaat Cruijff verder. "Omdat voor veel Catalanen vooral de dictator door die uitslag werd vernederd.Omdat ik geen glazen bol heb, kan ik nu niet zeggen wat het effect van de komst van Gullit in Tsjetsjenië zal zijn. Maar wie wel?"