Paus: Niet iedereen heeft het recht te trouwen

Paus Benedictus XVI heeft zijn priesters opgeroepen om mensen die willen trouwen beter advies te geven om ervoor te zorgen dat huwelijken niet stranden. Daarnaast heeft niet iedereen automatisch het recht om te trouwen, aldus de paus.

Benedictus deed zijn uitspraken zaterdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de Rota, de Vaticaanse rechtbank die beslist over de nietigverklaring van huwelijken. In een nietigverklaring stelt de kerk dat een huwelijk nooit heeft plaatsgevonden.

Benedictus erkende dat de problemen die tot een nietigverklaring leiden niet altijd op voorhand kunnen worden herkend, maar hij zei dat beter advies een 'vicieuze cirkel' van ongeldige huwelijken kan helpen voorkomen.

Hij drukte de priesters op het hart niet te snel tot nietigverklaringen over te gaan. Vorig jaar zei hij dat de rechtbank meer moest doen om ervoor te zorgen dat stellen bij elkaar blijven.

Volgens de paus vereist het recht om voor de kerk te trouwen dat de bruid en bruidegom er alles voor doen om te zorgen dat het een eerlijk en authentiek huwelijk wordt. "Niemand kan het recht om te trouwen claimen", zei de paus. Hij zei dat wel eens vergeten wordt dat het huwelijk ook een diepe pastorale toewijding vereist.


Paus: Niet iedereen heeft het recht te trouwen (Foto: Novum)