Zuid-Korea doodt Somalische piraten

Zuid-Koreaanse commando-eenheden hebben vrijdag, nadat een week eerder een Zuid-Koreaans schip was gekaapt door piraten, bij een reddingsactie acht Somalische piraten gedood en vijf verwond. De volledige bemanning van het schip hebben zij kunnen redden, hoewel de kapitein van het schip lichtgewond raakte.

Vorige week werd langs de Afrikaanse kust het Zuid-Koreaanse vervoersschip de Samho Jewelry door Somalische piraten gekaapt. Piraten zijn in die regio zeer actief. Bij hun acties worden doorgaans de waardevolle spullen aan en in het schip buitgemaakt en de bemanning gevangengenomen om die vervolgens voor losgeld weer vrij te laten.

Er patrouilleren wel marineschepen van verschillende landen in de regio, maar als het schip eenmaal in handen van piraten is, durft men vaak geen aanval meer in te zetten omdat de levens van de bemanningsleden dan gevaar lopen. Zuid-Korea besloot echter wel de aanval in te zetten en kondigde een dag na de kaping al aan dat ze niet van plan waren de actie van de criminelen te pikken.

De reddingsactie van de commando's verliep vrijwel vlekkeloos en werd ondersteund door de al aanwezige Amerikaanse marine. Of andere landen nu ook van plan zijn om voor een actiegerichtere aanpak te gaan is nog niet duidelijk.