'Aarde krijgt in 2012 een tweede zon'

Goed nieuws voor zonaanbidders. Binnenkort staat er een tweede zon aan de hemel die een tijdje nog feller zal zijn dan onze eigen zon. Volgens een wetenschapper is het goed mogelijk dat deze zon al volgend jaar opkomt.

Betelgeuze (alpha Orionis), de op twee na grootste ster in onze melkweg, staat op ontploffen. Deze rode superreus kan ieder moment een supernova worden. Als het eenmaal zo ver is, krijgen wij wekenlang een tweede zon aan de hemel. Het is zeer goed mogelijk dat we die periode geen nacht hebben.

Volgens Brad Carter, Senior Lecturer of Physics aan de University of Southern Queensland, kan het volgend jaar al gebeuren. Hij baseert zich op gigantische vlekken die sinds begin vorig jaar op de ster worden waargenomen. Deze vlekken worden veroorzaakt uit ontsnappend gas uit het binnenste van Betelgeuze, wat erop duidt dat de ster spoedig op spectaculaire wijze zal exploderen.

Na deze prachtige knal krijgen we een enorme vuurbal aan de hemel, die feller zal zijn dan onze eigen zon. Wekenlang zullen we geen nacht kennen, waarna het effect geleidelijk wegebt en de supernova is gedoofd. Hoewel er veel straling vrijkomt en de Maya's het einde der tijden hebben voorspeld voor 2012, zal alles onschadelijk zijn voor de mens, belooft Carter ons.