Levenslang geëist voor Dordtse 'fietsmoord'

Een 31-jarige man uit Dordrecht heeft donderdag een levenslange celstraf tegen zich horen eisen voor de moord op een 27-jarige man uit Zwijndrecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Dordrecht bekendgemaakt.

De Dordtenaar heeft de Zwijndrechter volgens justitie op 15 november 2009 neergeschoten toen die tussen de Patersweg en het Jacob Marisplein in Dordrecht fietste. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De officier van justitie kon 'ter bescherming van de maatschappij' niet anders dan tot deze eis komen. De verdachte heeft een uitgebreid strafblad en is al eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen. Bovendien weigert hij mee te werken aan onderzoeken naar zijn psychische gesteldheid, zodat de officier geen tbs kon eisen.

De verdachte werd enkele weken na de dodelijke schietpartij aangehouden. Zelf heeft hij altijd geweigerd iets over de verdenkingen te zeggen. Maar uit een aantal citaten in een in zijn woning gevonden dagboek blijkt volgens de officier daderwetenschap. 'Jij was de snelste, maar keek verbaasd toen ik je verraste voordat een kogel in je voorhoofd barstte', zo schreef hij.

De man zou de moord hebben gepleegd in opdracht van een 25-jarige vrouw uit Dordrecht. Die vroeg hem het slachtoffer een lesje te leren en zou ook bereid zijn geweest daarvoor te betalen. Tegen de vrouw is een straf van vijf jaar cel geëist.

De 31-jarige Dordtenaar stond ook terecht voor het plegen van een gewelddadige overval in juni 2009 op een 82-jarige man uit Zwijndrecht. De man overleed enkele weken na de overval. Verder wordt de man verdacht van een poging tot moord op de eigenaar van een hennepkwekerij en een andere overval.

In deze zaak hebben veel betrokkenen volgens het OM niet het achterste van hun tong willen laten zien uit angst voor de verdachte. De man zou altijd een wapen bij zich dragen en zou er niet voor terugdeinzen het te gebruiken. Enkele getuigen die de politie wilde horen, gingen ervandoor. In een afgetapt telefoongesprek hoorde de politie de man zeggen dat 'al die gasten die praten' bang voor hem zijn. 'Als ik vrij kom, dan ga ik ze iets aandoen', liet hij de toehoorder weten.