Agenten Kenia executeren verdachten op straat

Foto's op de voorpagina van de grootste krant van Kenia waarop te zien is hoe undercoveragenten drie verdachten op klaarlichte dag doodschieten hebben grote ophef veroorzaakt in het Afrikaanse land. De Keniaanse minister van binnenlandse veiligheid George Saitoti zei donderdag dat een onderzoek is ingesteld naar de drie agenten.

De krant Daily Nation plaatste de door een voorbijganger met een mobiele telefoon gemaakte foto's donderdag op de voorpagina. Op één foto is te zien hoe twee verdachten op de grond liggen, terwijl een undercoveragent hen onder schot houdt. Een andere foto toont twee mannen met meerdere schotwonden in hun hoofd. Geen van de drie slachtoffers overleefde het voorval.

'Van dichtbij geëxecuteerd' staat in vette letters boven de foto's. In een redactioneel commentaar waarschuwt de krant voor het crimineler worden van de politie.

Aanvankelijk zei de politie dat de verdachten een wapen trokken en dat op de agenten richtten, waarna de agenten terugschoten, maar de foto's geven niet de minste aanwijzing voor een dergelijk scenario. De agenten zouden hun wapens na de moordpartij ook op journalisten hebben gericht en hen hebben bedreigd.

Volgens de Keniaanse mensenrechtencommissie hanteert de regering een geheim beleid waarbij de misdaad wordt bestreden door buitengerechtelijke executies. In 2008 concludeerde de commissie dat de politie schuldig is aan de executie en verdwijning van zeker vijfhonderd leden van een beruchte bende. Een jaar later verscheen een onderzoeksrapport van een VN-onderzoeker, waarin werd gesteld dat de Keniaanse politie er moordeskaders op nahoudt.

Op een persconferentie zei minister Saitoti donderdag dat de regering niet toestaat dat verdachten worden geëxecuteerd. Volgens hem zijn dergelijke incidenten toe te schrijven aan rotte appels binnen het politiekorps. "We gaan ons van hen ontdoen", zei hij. "Ze vormen geen meerderheid. We hebben goede en eerlijke agenten werken."