'Geen bewijs dat digitaal patiëntendossier werkt'

Britse onderzoekers hebben nauwelijks bewijs kunnen vinden dat digitale innovaties zoals het elektronisch patiëntendossier (EPD) de zorg beter en efficiënter maken. Uit 53 publicaties die zij doorspitten bleek dat er alleen zeer zwak bewijs is dat zulke innovaties een nuttig effect hebben, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De onderzoekers bekeken publicaties over het EPD, onderzoeken naar computerprogramma's die de arts helpen de juiste geneesmiddelen uit te kiezen en studies naar consulten en behandeling via internet. Bewijs dat de invoering van dit soort systemen geld bespaart, ontbrak.

Ook concludeerden de onderzoekers dat het invoeren van nieuwe technologieën niet zonder risico is. Zo kunnen artsen te veel vertrouwen op hun computersysteem. De literatuurstudie van de onderzoekers verschijnt woensdag in het online wetenschapstijdschrift Plos Medicine.

Het EPD heeft al veel kritiek gehad. Gevreesd wordt dat te veel mensen inzage krijgen in de privacygevoelige gegevens. Twee weken geleden maakte minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bekend dat patiënten vanaf april zelf kunnen beslissen welke artsen naar hun dossier mogen kijken.