'Topambtenaar adviseerde moord op rebellenleider'

Een Nederlandse topambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS geadviseerd de Afrikaanse rebellenleider Joseph Kony te laten vermoorden. Dat blijkt uit een ambtsbericht dat de NOS in handen heeft gekregen via WikiLeaks.

De door andere media bij naam genoemde topambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zou het advies in juli 2008 hebben gegeven. Hij zou gesuggereerd hebben dat de VS het beste een prijs op het hoofd van Kony konden zetten en ze plaatselijke figuren in Congo zouden moeten aanmoedigen zich over hem 'te ontfermen'.

Kony is de meest gevreesde en meest gezochte rebellenleider van Afrika. Zijn beweging, Verzetsleger van de Heer, heeft in 25 jaar in het grensgebied Uganda, Congo en Sudan tienduizenden kinderen ontvoerd om te dienen als kindsoldaten of seksslaven.

De rebellenleider werd eerder door het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigd van oorlogsmisdaden. Hij weigert zichzelf echter aan te geven en houdt zich vermoedelijk schuil in Congo, Sudan of de Centraal-Afrikaanse Republiek.