Russische oppositieleider wil sancties Westen

Westerse landen moeten de Russische premier Vladimir Poetin en zijn luitenanten toegang weigeren. Daartoe heeft de belangrijke Russische oppositieleider Boris Nemtsov maandag opgeroepen. Nemtsov doet zijn oproep naar eigen zeggen in reactie op de onderdrukking van dissidenten en hoopt dat daarmee meer respect voor de democratie en burgerrechten wordt gekweekt.

Nemtsov sprak maandag met journalisten nadat hij zaterdag na vijftien dagen achter de tralies op vrije voeten werd gesteld. De oppositieleider werd op oudejaarsavond gearresteerd. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Zijn arrestatie leidde niet alleen tot verontwaardiging in het Westen, maar ook in Rusland zelf. Sinds de opsluiting van Nemtsov gingen aanhangers van de oppositieleider vrijwel dagelijks de straat op om te demonstreren.

Nemtsov zei te zijn veroordeeld op basis van een verzonnen aanklacht en de valse getuigenis van een aantal agenten. De agenten zouden hiertoe opdracht hebben gekregen van de regering. De rechter in de zaak verwierp een verzoek om videobeelden van de demonstratie toe te staan als bewijs. Hieruit zou blijken dat Nemtsov de openbare orde niet verstoorde of zich verzette tegen de politie. Niet alleen Nemtsov, maar ook andere oppositieleiders werden door dezelfde rechter veroordeeld tot celstraffen.

"De Russische rechtspraak is volledig vernietigd", zo zei Nemtsov maandag. Volgens de politicus laat de laatste golf van arrestaties zien dat de autoriteiten bang zijn voor de oppositie in aanloop naar de parlementsverkiezingen deze herfst en de presidentsverkiezingen volgend jaar. "Ze worden door niets tegenhouden om hun macht en geld te behouden", aldus Nemtsov.