Verhoor in zaak Schalken op straat

In de zaak tegen Tom Schalken, een rechter door wie het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders eerder spaak liep, is een verhoor van arabist Hans Jansen op straat beland. Twee rechercheurs hebben het opnameapparaat waarmee ze het verhoor hadden opgenomen het afgelopen weekeinde in een vliegtuig laten slingeren, schrijft De Telegraaf maandag.

Een passagier vond de dictafoon en leverde het in bij de KLM. De rechercheurs hadden Jansen in het buitenland opgezocht omdat hij is ondergedoken vanwege bedreigingen. Jansen werd verhoord in een Nederlandse ambassade.

In de krant bevestigt het Openbaar Ministerie de blunder. Een woordvoerder noemt het een 'opsteker' dat het apparaat is ingeleverd en de inhoud niet op straat is beland. Er loopt nog een onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het verhoor ging volgens Jansen over de vraag of Schalken een strafbaar feit heeft gepleegd door met hem te praten. Tijdens een etentje zou Schalken hebben geprobeerd hem te overtuigen dat het juist is Wilders te vervolgen. Als deskundige is Jansen een getuige is in het proces tegen Wilders. Het beïnvloeden van getuigen is strafbaar.

In het proces tegen Wilders weigerde het OM aanvankelijk hem te vervolgen, maar het gerechtshof droeg justitie op alsnog vervolging in te stellen. Schalken was een van de raadsheren die daartoe besloot.

Advocaat Bram Moszkowicz wilde Schalken tijdens het proces over het etentje aan de tand voelen, maar de rechters weigerden dat. De wrakingskamer concludeerde daarop dat ze daarmee de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Het proces moet daarom opnieuw worden gedaan.