Links hoopt dat 'historische dag' keerpunt is

De PvdA, de SP en GroenLinks hopen dat de linkse manifestatie Een ander Nederland, zondag in Amsterdam, het begin van het einde wordt van hun gemeenschappelijke vijand, het kabinet-Rutte. De overeenkomsten tussen de drie en de noodzaak samen te werken werden voortdurend benadrukt op wat door PvdA-leider Job Cohen 'een historische dag' werd genoemd.

De PvdA was de initiatiefnemer van de bijeenkomst in de Brakke Grond waarbij behalve de kopstukken van de PvdA, SP en GroenLinks ook een groot aantal maatschappelijke organisaties aanwezig was. D66 was met één Kamerlid aanwezig, maar alleen om rond te lopen en te luisteren naar wat de anderen te zeggen hadden. D66 wil dan ook niet met de manifestatie geassocieerd worden.  De ChristenUnie had bedankt voor de eer. Van GroenLinks en SP waren overigens ook maar weinig Kamerleden aanwezig.

Toch hing er een sfeer van 'de handen ineenslaan’ in de aanloop naar 2 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen die bepalend zijn voor de Eerste Kamer en daarmee voor de vraag of het minderheidskabinet van VVD en CDA ook daar verder kan met gedoogsteun van de PVV. Die partij is nu niet vertegenwoordigd in de senaat en dat heeft het kabinet al problemen opgeleverd.

Cohen, Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) benadrukten de overeenkomsten. "Natuurlijk zijn er verschillen, maar die moeten we niet uitventen en in de etalage zetten", zei Roemer. Doel is het naar huis sturen van het 'meest vreselijke rechtse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog', aldus Roemer, die aan het einde van zijn speech zijn jasje uitdeed en de mouwen opstroopte. "We moeten schouder aan schouder gaan staan, de mouwen opstropen en tegen dit vreselijke kabinet zeggen: Mark, here we come."

Sap ging even later verder in die lijn en beaamde het 'historische moment'. Het kabinet-Rutte maakt zich volgens haar schuldig aan symboliek en valse retoriek. "Terwijl we in de grootste crisis van de laatste tachtig jaar leven, terwijl we echte problemen hebben, werkt dit kabinet aan schijnoplossingen. Wat heeft Nederland aan een boerkaverbod en caviapolitie? Wat moeten we met kernenergie en 130 kilometer per uur?"

Het slotwoord was voor Job Cohen, de gastheer van de bijeenkomst. "Vandaag is een historische dag, nooit eerder stonden de politiek leiders van PvdA, GroenLinks en de SP samen op een politieke manifestatie", zei hij. Om zich in één adem door te wenden tot premier Mark Rutte, die hij uitdaagde om samen een 'onderwijspact’ te sluiten.

Cohen wil investeren in onderwijs door de boete op langstuderen te schrappen, het speciaal onderwijs te beschermen en ervoor te zorgen dat innovatie in stand blijft. Het geld daarvoor wil hij ophalen door de verlaging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven terug te draaien.

Links hoopt dat'historische dag’ keerpunt is
Links hoopt dat 'historische dag' keerpunt is (Foto: ANP)