JSF kost zestig miljoen euro per stuk

De Joint Strike Fighter (JSF) gaat naar schatting 59,7 miljoen euro exclusief btw kosten. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven na een nieuwe kostenraming. Eerder werd nog uitgegaan van 47,4 miljoen.

De jaarlijkse onderhoudskosten per toestel bedragen 3,9 miljoen euro. Ook die kosten zijn met zo'n 20 procent aanzienlijk gestegen.

De order voor de opvolger van de F-16 is nog niet geplaatst. Nederland krijgt eerst twee testtoestellen geleverd. De eerste wordt in augustus 2012 verwacht, de tweede omstreeks maart 2013. Deze zijn overigens duurder dan de 'gewone' gevechtsvliegtuigen. De Kamer gaat hier binnenkort over in debat.

Hillen zei eerder al niet uit te sluiten dat de gestegen kosten kunnen leiden tot de aanschaf van minder dan de voorgenomen 85 toestellen, die zo'n dertig jaar mee moeten gaan. Hij liet de Amerikaanse ambassadeur in december al weten 'grote moeite' te hebben met de kostenoverschrijding.

De Amerikaanse overheid is overigens nog in onderhandeling met de fabrikanten van het toestel en de motor over de werkelijke kale stuksprijs, schrijft Hillen. Een aantal Nederlandse bedrijven participeert sinds 2002 in de ontwikkeling van de straaljager.

Hillen informeert de Kamer in het voorjaar over het verdere verloop van het project rond de aanschaf, waarover het volgende kabinet gaat beslissen. Premier Mark Rutte (VVD) liet onlangs overigens weten dat Nederland 'niet met de JSF getrouwd is'.


60 miljoen euro per stuk (Foto: Novum)