'Overstromingen door klimaatverandering'

De klimaatverandering heeft geleid tot de vele overstromingen in de Australische staat Queensland, dat zeggen wetenschappers. Ze wijzen erop dat Queensland al maanden te maken heeft met hevige regenbuien en onweer.

De wetenschappers voorspellen dat Australië nog veel vaker te maken gaat krijgen met overstromingen en periodes van intense droogte. "Ik denk dat mensen allemaal kunnen concluderen dat de intensiteit van het moessonseizoen in Queensland een gevolg is van de klimaatverandering", meldt Matthew England van het klimaatonderzoekscentrum van de Universiteit van New South Wales in Sydney. Ook de temperaturen van de Australische wateren waren nog nooit zo hoog geweest. Dat is mogelijk het gevolg van de luchtvochtigheid in de atmosfeer van Queensland en de moessontijd van Noord-Australië.

Door de overstromingen in Queensland stierven zestien mensen, liepen hele wijken onder water en is werken in de steenkolenmijnen onmogelijk geworden. De vele regenbuien zouden een oorzaak zijn van de sterkste La Niña ooit. Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater wordt verschoven naar Australië en Indonesië.