'Roken sneller gevaarlijk dan gedacht'

Sigaretten schaden de gezondheid sneller dan tot nu toe werd gedacht. Kankerverwekkende stoffen die het lichaam aanmaakt door tabaksrook zijn al direct terug te vinden. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Research in Toxicology.

Voor het onderzoek lieten wetenschappers van de universiteit van Minnesota twaalf vrijwilligers roken. Vervolgens onderzochten ze de manier waarop het lichaam omgaat met een van de kankerverwekkende stoffen in de tabaksrook, fenantreen.

De lichamen van de proefpersonen bleken al na ongeveer een kwartier het fenantreen te hebben verwerkt. In het bloed van de rokers werden extreem hoge waardes gemeten van een stof die het DNA-materiaal in cellen beschadigt. Zulke celbeschadigingen vormen het begin van kanker, zo wordt algemeen aangenomen. Volgens de wetenschappers moeten de resultaten een waarschuwing zijn voor mensen die erover denken te beginnen met roken: "Het heeft direct gevolgen en het is niet een theoretisch effect van de lange termijn."

'Roken sneller gevaarlijk dan gedacht'
'Roken sneller gevaarlijk dan gedacht' (Foto: ANP)