VS: Wilders 'extreem-rechtse ophitser'

RTL Nieuws en NRC Handelsblad hebben de typeringen die voortkomen uit de WikiLeaks-documenten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag vrijdagavond gepubliceerd. Hieronder volgen verschillende typeringen van belangrijke Nederlandse politici.

Geert Wilders (PVV)
De PVV van Geert Wilders is in de ogen van Amerika een extreem-rechtse partij, en Wilders zelf een ophitser. De typeringen van Wilders veranderen met de jaren. Eerst is hij nog 'uitgesproken en onafhankelijk', dan 'een onorthodoxe rechtse politicus', maar later omschrijven ze zijn PVV dus als extreem rechts en Geert Wilders een 'firebrand', een ophitser.

Mark Rutte (VVD)
'...hoewel jong en dynamisch voor Nederlandse begrippen (...) met z'n jongensachtige kapsel, sterke bril en open overhemd, komt hij helaas soms over als een combinatie van de huidige premier Jan Peter Balkenende en Wouter Bos, leider van de oppositiepartij PvdA.' Ook schrijven de ambtenaren dat Rutte door dat imago het groeiende anti-establishment-electoraat niet kan aanspreken.

Maxime Verhagen (CDA)
Is pro-Amerikaans en ziet zijn pro-Amerikaanse houding als eretitel. Volgens Verhagen komt dat doordat hij als kind elk jaar naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is meegenomen door zijn vader. En zijn grootvader is overleden in een concentratiekamp in Duitsland.

De diplomaten zien de pro-Amerikaanse houding van Verhagen ook. In verschillende berichten omschrijven diplomaten Verhagen als 'een betrouwbare en effectieve vriend' en 'een van onze grootste bondgenoten'. De Amerikanen zijn onder de indruk van de 'carrière-politicus', die als 'skilled' wordt omschreven.

Wouter Bos (PvdA)
'Extreem sceptisch' richting discussies met diplomaten van de Verenigde Staten. Hij is weliswaar 'fotogeniek', schrijven diplomaten, maar 'te glad voor de gemiddelde kiezer'. Bovendien dé dwarsligger voor een verdere missie in Afghanistan.

Jan Peter Balkenende (CDA)
De Amerikanen zijn ingenomen met de loyaliteit van Balkenende richting de Verenigde Staten. Balkenende heeft dezelfde Atlantische focus als Verhagen. De Amerikaanse diplomaten zien ook de comeback-kid in Balkenende. In 2006 schrijven de diplomaten: "Hoewel ooit afgedaan als een Harry Potter-kloon zonder charisma, wist Balkenende telkens weer de verwachtingen te weerleggen."

Jan Kees de Jager (CDA)
In 2007 wordt Jan Kees de Jager als staatssecretaris van Financiën 'een rekenwonder' en 'een vriend van het bedrijfsleven' genoemd. Amerikaanse diplomaten noemen het 'onduidelijk' hoe de relatie met tussen CDA'er De Jager en PvdA'er Wouter Bos (als minister van Financiën) op hetzelfde ministerie gaat lopen.

Bekijk hier een uitgebreidere lijst met politici van RTL Nieuws.


WikiLeaks-documenten: Geert Wilders 'extreem rechtse ophitser' (Foto: Novum)