'HRA sneuvelt binnen vier jaar'

Willem Buiter, Nederlands top-econoom en Citigroup-bankier, heeft vrijdag in Nieuwsuur fors gewaarschuwd voor de financiële toekomst van Nederlanders. Volgens hem wordt binnen vier jaar begonnen aan het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek (HRA) en gaat de AOW-leeftijd naar 70 jaar.

Hoewel Nederland het qua budgettaire problemen relatief goed doet ten opzichte van andere Europese landen, noemt de econoom de fiscale positie van Nederland in absolute zin 'belabberd'. Buiter vindt de maatregelen om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen en het sterk verhogen van de pensioenleeftijd dan ook 'no-brainers'.

De uitspraken van Buiter druisen in tegen de afspraken van het huidige kabinet-Rutte. De regering wil deze kabinetsperiode namelijk nog niets aan de hypotheekrenteaftrek doen, die uniek in de wereld is. Volgens Buiter zijn de papieren afspraken toch niet veel waard, en begint dit kabinet uiteindelijk wel aan het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek, mocht het de kabinetsperiode volmaken.

Volgens de professor economie kan de pensioenleeftijd het beste elk jaar een half jaar omhoog, tot 70 jaar in 2020. Ook noemt Buiter de toekomst van de euro niet veilig.


Top-econoom Willem Buiter: Hypotheekrenteaftrek sneuvelt binnen vier jaar