Meer Nederlandse muziek naar buitenland

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is de export van Nederlandse muziek naar het buitenland in 2009 gestegen. In vergelijking met 2008 nam de muziekexport met 29 procent toe.

De verkoop van muziek van Hollandse bodem in het buitenland bracht auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra in 2009 bijna 65 miljoen euro op. Dat maakte Buma Cultuur zaterdag bekend tijdens het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Buma Cultuur ziet al een aantal jaar dat Nederlandse muzikanten over de grens meer verdienen aan optredens dan aan cd-verkoop en auteursrechteninkomsten. Dat bleek ook in 2009 weer het geval.

De meeste buitenlandse inkomsten voor Buma/Stemra komen uit Duitsland, gevolgd door België, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Optredens over de grens leverden de auteursrechtenorganisatie ruim 41 miljoen op, ruim 14,5 miljoen van de inkomsten komt uit auteursrecht en naburig recht en ruim 9 miljoen is toe te rekenen aan opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland.

Ruim 40 procent van die inkomsten komt uit dance-muziek. De populairste Nederlandse dj's zijn Armin van Buuren, Tiësto, Ferry Corsten, Sander van Doorn, Laidback Luke en Fedde le Grand.

Een van de internationaal best verkopende Nederlandse muzikanten was in 2009 André Rieu. Het belangrijke muzikale exportproduct behaalde een bruto opbrengst van bijna 96 miljoen dollar. In totaal zijn volgens Buma Cultuur meer dan 360 Nederlandse acts in grote of redelijke mate actief geweest in het buitenland in 2009.

Het nummer Venus was in 2009 (net als in 2008) de meest gebruikte Nederlandse song in het buitenland. De hit van Shocking Blue uit 1970 is nog steeds populair in onder meer Japan, Amerika, Roemenië, Canada en Rusland.