Fors meer olie in Noordzeekanaal gelekt

In het Noordzeekanaal bij Amsterdam is meer olie gelekt dan gedacht. In totaal is vorige week ruim 250.000 liter stookolie het water ingestroomd na een aanvaring tussen een coaster en een binnenvaarttanker, meldt Rijkswaterstaat.

De hoeveelheid gelekte olie werd eerder geschat op ruim honderdduizend liter. Volgens een woordvoerder is nu ruim de helft opgeruimd. Het merendeel is afgeschermd achter een oliescherm in de Cornelis Douwes-haven. "De rest drijft in plukjes tussen de Mercuriushaven en de Hempont bij Zaanstad", zegt de woordvoerder.

De dierenambulance in Amsterdam heeft inmiddels ruim honderd besmeurde vogels opgevist. Een deel daarvan heeft het niet gehaald, andere zijn opgevangen in vogelcentra. "Het probleem is dat de vogels zich moeilijk laten vangen", zegt directeur René Verhoogt. "Maar de olie verzwakt hun conditie, waardoor we verwachten ze nu beter te kunnen pakken."

In samenwerking met Rijkswaterstaat heeft de dierenambulance een meldpunt olieslachtoffers opgezet. Verhoogt hoopt op die manier meer meldingen binnen te krijgen en de situatie beter te kunnen coördineren. "De komende dagen zal het aantal slachtoffers nog zeker groeien tot een paar honderd", verwacht hij.

De oorzaak van de aanvaring is nog onbekend. Naar verwachting duurt de opruimingsactie nog enkele weken.