'Gifgebruik landbouw risico voor omwonenden'

De toelating en risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van bloembollen is 'volledig achterhaald'. Dat zeggen toxicologen en medici zaterdag in het tv-programma Zembla. Ze maken zich zorgen over de gezondheid van omwonenden en met name van kleine kinderen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Toxicologen is het beleid van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen (CTGB), dat bepaalt welke bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan, 'volkomen achterhaald' en is de norm niet veilig genoeg. Het CTGB meet niet hoeveel landbouwgif er in de lucht terechtkomt en hoeveel daarvan wordt ingeademd.

Door verdamping en verwaaiing komt een groot deel van de bestrijdingsmiddelen die Nederlandse boeren en kwekers gebruiken in de lucht terecht. Mensen die in de omgeving van bloembollenvelden wonen, lopen daardoor ernstige risico's.

"Het gif is met name schadelijk voor de kinderen die nog in ontwikkeling zijn", zegt kinderarts Pieter Sauer van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Volgens hem zou het onder meer kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, snelle veroudering en Alzheimer.

De Partij voor de Dieren wil een spoeddebat over het gifgebruik in de bollenteelt en het risico dat het met zich meebrengt voor de volksgezondheid. Volgens Kamerlid Esther Ouwehand moet staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw (CDA) snel een einde maken aan het massale gifgebruik.