Nog geen griepgolf in zicht

Het aantal mensen met griep in Nederland neemt iets toe, maar een griepgolf is nog niet in zicht. Vorige week hadden 36 op de 100.000 mensen griepverschijnselen. Bij 51 is pas sprake van een epidemie.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel op basis van meldingen van huisartsen. Die zien vooral jonge kinderen met influenza-achtige ziektebeelden.

In Nederland circuleren momenteel twee typen griepvirussen, de gewone seizoensgriep en de Mexicaanse griep (H1N1). Dit seizoen zijn tot en met donderdag 52 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Mexicaanse griep. Drie van hen zijn overleden.

Artsen moeten ziekenhuisopnames en sterfgevallen van H1N1 verplicht melden. Dat geldt niet voor de gewone seizoensgriep. Daarom is niet te zeggen hoeveel mensen aan de gewone griep zijn overleden.

In 2009 was sprake van een enorme griepgolf. Op het hoogtepunt in januari waren er 153 griepgevallen per 100.000 mensen. Sinds de winter van 2004-2005 was dit aantal niet zo hoog geweest.