'Sms ff bondige clips' is nieuwe 'ding flof bips'

'Sms ff bondige clips' is het nieuwe ezelsbruggetje om alle zeventien eurolanden makkelijker te kunnen onthouden. Het zinnetje won het in een online verkiezing van het Genootschap Onze Taal van onder meer 'Cobi's sms: pin ff geld' en 'sms ding flof biceps'.

Het ezelsbruggetje is de opvolger van 'ding flof bips' uit 2001, toen nog in twaalf landen met de euro kon worden betaald. Op 1 januari werd Estland het zeventiende lid van de Eurozone, waarop Onze Taal mensen vroeg om een nieuw ezelsbruggetje te verzinnen. Uit ruim negenhonderd reacties werden vervolgens vijf kanshebbers geselecteerd.

Naast eerder genoemde ezelsbruggetjes kon er ook gestemd worden op 'cd, gsm of fles in bips' en 'begin sf-films op cd's'. Het winnende 'sms ff bondige clips' kreeg uiteindelijk 26 procent van de 2570 stemmen.

Op volgorde van de letters van het nieuwe ezelsbruggetje zijn de landen van de eurozone: Slovenië, Malta, Slowakije, Frankrijk, Finland, België, Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Griekenland, Estland, Cyprus, Luxemburg, Italië, Portugal en Spanje.

Onze Taal verwacht overigens over een paar jaar weer een nieuw ezelsbruggetje te moeten introduceren. Ook EU-landen als Polen, Tsjechië en Zweden willen de munt gaan gebruiken.