'Waxinewerper wil dna-onderzoek familie koningin'

De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, deed dat om aandacht te vragen voor de positie van de koningin. De 29-jarige Erwin L. betwijfelt of koningin Beatrix wel echt koningin is. Dat bleek vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank in Den Haag, twittert een verslaggever van De Telegraaf vanuit de rechtszaal.

Volgens L. was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. De verdachte wil een dna-onderzoek om dat aan te tonen. Zijn advocate Mariëlle van Essen zei tijdens de zitting een einde te willen maken aan de discussie over de positie van de koningin door het dna van Willem III, koningin Wilhelmina en koningin Juliana te onderzoeken. Volgens haar kan dat, omdat ze nog in de grafkelder liggen.

Als blijkt dat Willem III geen kinderen kon verwekken, kan Wilhelmina niet zijn dochter zijn en is Beatrix niet door erfopvolging koningin geworden, redeneert Van Essen. Haar cliënt kan dan niet worden vervolgd voor het beledigen van de koningin, omdat Beatrix geen koningin is.

L. kwam vrijdag tijdens de zitting met een lijst van ongeveer 125 getuigen die hij wil laten horen. Daarop staan leden van het koninklijk huis en Kamerleden. Ook wil hij 'mensen met de voornaam Marieke' laten horen.

De zaak zou eigenlijk donderdag al behandeld worden, maar werd uitgesteld omdat de verdachte het niet eens was met de 'ranzige kleding' die hij aan moest trekken. Hij werd door de onenigheid in een isoleercel gezet, waardoor het niet lukte hem op tijd naar de rechtbank te vervoeren.

Volgens de verslaggeefster van De Telegraaf had L. vrijdag schone kleren aan, maar was zijn broek wel twee maten te groot.


'Waxinewerper wil dna-onderzoek familie koningin' (Foto: Novum)