Veel animo voor stoppen met roken

Stoppen met roken is in trek, nu zorgverzekeraars sinds 1 januari hulp aan rokers vergoeden uit het basispakket. Verschillende antirookhulpprogramma's hebben het een stuk drukker gekregen en ook huisartsen merken een lichte toename van het aantal hulpverzoeken. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Volgens antirookorganisatie Stivoro voorziet de vergoeding in een behoefte. Voor een groepscoaching bij stoppen met roken meldden zich in de eerste dagen van het jaar al zeventig mensen. In de hele maand december waren dat er 71 en een maand daarvoor zelfs slechts 27.

Sinefuma, een bedrijf dat in het zuiden van het land stopcursussen aanbiedt, merkt ook dat het drukker is. "Ik word sinds deze week zo'n tien keer per dag gebeld door mensen die willen stoppen met roken", zegt een woordvoerder in de krant. Sinefuma heeft contracten getekend met verschillende verzekeraars.

Hoewel de huisartsen ook een toename zien, is nog niet te zeggen of er een verband is met de vergoedingsregeling, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Er is elk jaar in januari een piek van mensen die willen stoppen.