Kunstenares voor rechter om dierenmishandeling

De omstreden kunstenares Tinkebell, pseudoniem voor Katinka Simonse, moet zich vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor dierenleed. Zij wordt ervan verdacht dat zij 95 hamsters in 2008 heeft mishandeld. De beestjes fungeerden als kunstproject.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Tinkebell de hamsters gedurende vier uur in plastic hamsterballen laten lopen, terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan. Vervolgens werden de dieren in twee kleine kooien geplaatst die door urine en uitwerpselen ernstig vervuild waren. De kooien stonden op de tocht en waren niet voorzien van voldoende water en voedsel.

Als gevolg daarvan had een aantal hamsters korsten op de kop en was er een met een beschadigd oog.

Gebruik van dieren voor haar vermeende kunstprojecten is Simonse niet vreemd. Zo maakte zij eerder onder andere al een tas van haar eigen kat. Zij gaf daarbij aan het dier zelf de nek gebroken te hebben.

De hamsters waren onderdeel van de tentoonstelling Save the Pets. Verschillende partijen als de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en het Comité Dierennoodhulp maakten hier in 2008 bezwaar tegen. De rechter zal nu over de zaak oordelen.