'Beschuldigde broeders toch aan het werk'

Drie werknemers van de katholieke instelling Don Bosco die van seksueel misbruik zijn beschuldigd, zijn weer aan het werk. De leiding zei in april nog dat het trio niet meer zou werken zolang de commissie-Deetman het misbruik binnen de katholieke kerk onderzoekt. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Een van de drie, een ex-broeder van Don Bosco, is volgens de krant actief in het jeugd- en jongerenwerk van de congegratie in Assel bij Apeldoorn. Een tweede verdachte, de 74-jarige pater Adri M., zou nog altijd penningmeester zijn van de jeugdstichting Don Bosco.

Een 63-jarige oud-broeder is beschuldigd van seksueel misbruik op het internaat Don Rua in 's-Heerenberg. Hij zou sinds september weer aan het werk zijn als secretaris van de stichting Assel Don Bosco Centrum, een ontmoetingscentrum voor tieners en jongeren.

De voorzitter van de Don Bosco Groep Nederland, Hans Bosch, zegt in de krant dat het niet juist is om iemand al te straffen terwijl 'hoogst onwaarschijnlijk' is dat hij dader is. Bosch zegt 'een onwankelbaar vertrouwen' in de 63-jarige Lejo W. te hebben.

Een andere oud-broeder, de 69-jarige Johan M., heeft volgens de NRC toegegeven jongens te hebben misbruikt. Hij werkt sinds september vorig jaar als secretaris van het bestuur van het Assel Don Bosco Centrum.

Deetman presenteert zijn bevindingen eind 2011.