Helmondse vogelvangers gesnapt

In twee woningen in Helmond zijn dinsdag 79 beschermde vogels in beslag genomen. Het gaat om rietgorzen, geelgorzen, kepen, vinken, sijzen en barmsijzen en kneuen. Twee Helmonders zijn op heterdaad betrapt terwijl ze vogels probeerden te vangen, laat de provincie Noord-Brabant weten.

Bij de Beemdweg in het buitengebied van Helmond werden onlangs netten gevonden om vogels mee te vangen. Dinsdag zag het handhavingsteam dat er ook daadwerkelijk vogels werden gevangen, waarna de politie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in actie kwamen.

Bij de zogeheten mistnetten werden twee Helmonders van 24 en 43 jaar aangehouden. Ze maakten gebruik van vier mistnetten en diverse lokvogels. Een van hen had tijdens zijn aanhouding een recent gevangen vogel bij zich.

In volières in hun woningen werden in totaal 79 vogels in beslag genomen. Bijna alle vogels waren niet geringd en dus in de natuur gevangen. De verdachten zijn gehoord en kregen een proces-verbaal mee voor het vangen en bezitten van beschermde inheemse vogels.