Orders Duitse industrie geëxplodeerd

De orders voor de Duitse industrie zijn afgelopen november geëxplodeerd. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Duitse ministerie van Arbeid. De stijging van het aantal fabrieksorders steeg in november met maar liefst 5,2 procent op maandbasis. De toename is het hoogst sinds december 2004.

De sterke groei werd voor een groot deel gedragen door orders uit het buitenland. Duitse industriebedrijven ontvingen 8,2 procent meer orders uit het buitenland, terwijl de orders uit het binnenland met 1,5 procent stegen.

De toename van 5,2 procent was veel sterker dan economen hadden verwacht. Zij gingen voorafgaand aan de publicatie van de data uit van een stijging van slechts 1 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees erop dat de nieuwe orders ten opzichte van een jaar eerder met bijna 21 procent zijn toegenomen. "Simpelweg indrukwekkend. De orderboeken naderen langzaam maar zeker de recordniveaus van 2006. Het is duidelijk dat het door de industrie geleid herstel zal doorgaan", aldus de econoom.