Energieprijs 80% omhoog in 10 jaar

De prijs van gas en stroom is in tien jaar tijd met 81 procent gestegen. Door schaarste van gas en kolen in de toekomst, zullen de prijzen alleen maar verder stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Energy Circle, dat in opdracht van de overheid de ontwikkeling van de energieprijs in kaart brengt, zo schrijft De Telegraaf woensdag.

Uit studies van kenniscentrum ECN blijkt dat de energieprijs sowieso stijgt in de toekomst. Elk denkbaar scenario voor economische groei, leidt tot een stijging van de energieprijs. Volgens ECN gaat het dan met name om gas. De branchevereniging van energiebedrijven onderstreept dit en zegt dat de prijsstijging nog hoger was uitgevallen als er geen sprake was geweest van marktwerking, hetgeen ook de NMa bevestigt.

Erik Smith van Energy Circle en Bas van de Griendt van Bouwfonds Ontwikkeling denken dat de kosten voor een gemiddeld huishouden door de 2000 euro per jaar zullen gaan. "Dat zou wel eens in de zomer van 2011 kunnen zijn, want dan zijn de zware vorstperiodes van januari en december 2010 in de gasprijs doorberekend."

Van de Griendt vindt dat er veel energiezuiniger gebouwd moet worden en dat kopers van energiezuinige woningen een hogere hypotheek moeten kunnen krijgen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting staat hier positief tegenover. Inmiddels worden ook al hypotheken aangeboden met gunstigere voorwaarden voor de koop van een energieziuinig huis.